Uwięziony smak wódki
9 czerwca 2010, 08:53Choć wydawałoby się, że wódka właściwie nie ma smaku, a osoba przedkładająca jeden, zazwyczaj droższy, gatunek tego alkoholu nad inne jest snobem, to nieprawda. Wódki różnią się smakiem przez różną zawartość wodzianu etanolu.
Sztuczna skóra czuje dotyk
14 września 2010, 12:23Naukowcy wyprodukowali sztuczną skórę, która jest bardzo wrażliwa na dotyk. Taka powłoka znajdzie zastosowania zarówno w medycynie, gdzie posłuży do tworzenia protez ze zmysłem dotyku czy narzędzi chirurgicznych dających lekarzowi znacznie większą kontrolę nad przebiegiem operacji, jak i w robotyce, gdyż dzięki niej powstaną roboty zdolne do manipulowania niezwykle delikatnymi rzeczami.
Toksyczne ocieplenie
10 listopada 2010, 16:34Ocieplanie się klimatu niesie ze sobą nie tylko trudne do przewidzenia zmiany pogody. Podczas dorocznego spotkania północnoamerykańskiego oddziału Towarzystwa Chemii i Toksykologii Środowiskowej naukowcy ostrzegli, że rosnące temperatury mogą spowodować, iż związki chemiczne będą bardziej toksyczne niż obecnie, a środowisko - bardziej podatne na ich działanie.
Nie tylko grafen
7 lutego 2011, 13:27Pojawienie się materiałów grubości jednego atomu, a zatem dwuwymiarowych, zrewolucjonizuje elektronikę i technologie związane z przechowywaniem energii. Taka rewolucja jest możliwa dzięki ostatnim pracom uczonych z Oxford University i Trinity College Dublin.
Yale udostępnia swoje zbiory w sieci
23 maja 2011, 10:59Yale University udostępnił w sieci swoje archiwa i biblioteki. Z czasem każdy chętny będzie mógł oglądać miliony obiektów przechowywanych przez uczelnię. Obecnie w sieci udostępniono niemal 260 000 zdjęć, które może przeglądać dzięki specjalnie przygotowanemu katalogowi.
Najstarsze skamieniałe życie
22 sierpnia 2011, 13:31Uczeni z University of Western Australia i Oxford University odkryli najstarsze znane nauce skamieniałości. Mikroskopijne zabytki natury, na których widać komórki i bakterie liczą sobie ponad 3,4 miliarda lat.
Przez USA i Kanadę tracimy plony
31 stycznia 2012, 11:37Po raz pierwszy udało się oszacować rozmiar strat w rolnictwie spowodowanych zanieczyszczeniami powietrza ozonem. Badania przeprowadzone przez uczonych z University of Leeds i University of York wykazały, że Europa traci co roku około 1,2 miliona ton zboża.
Zdjęcie profilowe zależne od kultury
5 czerwca 2012, 10:44Wybór zdjęcia do profilu na portalu społecznościowym zależy nie tylko od osobistych preferencji, ale i od nieuświadamianych różnic kulturowych.
Online'owe kursy zmieniają oblicze edukacji
12 listopada 2012, 13:07Przed kilkoma miesiącami dwie czołowe uczelnie świata - MIT i Uniwersytet Harvarda - zaczęły bezpłatnie udostępniać w internecie zajęcia prowadzone na obu zajęciach. W ramach wartego 60 milionów dolarów programu edX każdy chętny może uczyć się tego, co studenci w USA
Ćma rekordzistka
8 maja 2013, 16:50W toku ewolucyjnego wyścigu z nietoperzami ćmy posiadły niezwykle czuły słuch, który pozwala im wykryć polującego drapieżnika. Nietoperze nie pozostały jednak w tyle. Wiele z nich wydaje dźwięki wykraczające poza zakres tego, co mogą usłyszeć ich potencjalne ofiary